Sayfalar

25 Ekim 2017 Çarşamba

Yöneticiler Neden Korkar (Ulaş KARADEMİR)

Uzun yıllar sonra yaşadığı topraklara ailesini ziyarete geldi. Eren enerjide işleri için mücadele eden Diskli işçiler ile sohbet etti ve düşüncelerini paylaştı ve kısa zaman içerisinde bizi unutmayıp bir yazı kaleme aldı. Teşekkürler ulaş hocam. Sana erende direnen işçilerin zafer haberlerini göndereceğiz . (Sendika liderleri diye kastedilen bugün direnen işçiler evet yarınlarında sınıf mücadelesinin öncüleri olacak arkadaşlarımız)


Kömür madenciliği ve işçi hakları geleneğine sahip doğduğum şehir Zonguldak'tayim. Bazı sendika liderleriyle görüşme şansım oldu. Eren Enerji adlı bir şirkette sendikalaşma gayreti sarf ediyorlar.

İstidedikleri temel haklar ve iyi bir yaşam. Güvenli çalışma ortamı. Bu çabaya katılanları işveren işten çıkartıyor.

Hizmetkar lider olmanın gerekliliğini ve çalışanlarımızın dinlenmesinin ne denli önemli olduğunu her zaman anlatırım.

Sendika liderleriyle vakit geçirdikten sonra, bir kez daha, ne kadar şanslı olduğumu fark ettim, tutkuyla bir şeyler üzerinde çalıştığım için, beni destekleyen insanlarla çevrili olduğum için, benim gibi düşünen yöneticiler birlikte çalıştım için.

Bir iş sahibi neden çalışanlarından korkar. Bir kaç gündür düşünüyorum. Bir iş verenin çalışanların sendikalı olmasını istememesinin nedenlerini ne olabilir diye.

Özellikle konu üretime artırmak ve kazançlı olmak ise en kolay yapılacak şeylerden biri işçileri mutlu etmektir.

Kendine güvenen liderler başkalırın zayıflıklarını kullanmaktansa, onların mutlu ve güçlü olmasını isterler.

Son 10 yıldır dünyanın en karlı şirketleriyle beraber çalışma fırsatım oldu. Çalıştığım şirket dünyada yapılan bilgisayar oyunlarının yaklaşık %70 nın teknoljisini sağlıyan bir şirket. Şirketin ismi Ünity ve bende ana teknolojiden ve operasyonlardan sorumlu direktörüm.

Apple, Google, facebook, Sony, Microsoft ve diğerleri kendi platformlarında en güzel oyunların olmasını isterler, benim çalıştığım firma Unity işte bu platformlar için oyun firmalarına teknolojik hizmet sunmaktadır.

Uzun yıllardır bu şirketler, ve çalışanlarıyla çalışma fırsatım oldu. Özellikle sendikalaşma, amerikda o kadar yaygın değil ama  bur şirketlerin en önem verdikleri şey çalışanların mutluluğudur

Peki bu firmalar insanı her şeyin önüne koyuyorken, neden başka şirketler,Eren enerji gibi firmalar çalışanlarının mutluluğununu, güzel ve sağlıklı bir hayat yaşabilmesi firma için bir risk görüyorlar.

Burda uzun uzun analizi yapabiiiriz, ama aslında sözü uzatmadan söylenecek  benim gördüğüm 2 farklı neden var.

1. İş sahibi ve yöneticiler, kendilerini çalışanlarından üstün görmektedirler.

Bu Kibirdir. Kibir "Kendini herkesten üstün tutma, büyüklenme"dir.

2. Çalışanlar sendika kurursa ve haklarını savunursa, yani güçlenirse, onların yönetememekten kormaktadırlar.

Buda Beceriksizliktir.

Son olarak bunları aşmanın ve iyi bir lider olmanın ilk özelliği kendine güvendir.

Bir liderin hem kenidine öz güveni yoksa, beceriksizse ve kibiri var ise. İşte o zaman herşeyden korkar. Korkan insanlar korkurtukları şeylerden uzaklaşırlar, kaçarlar.

Bir işçi gurubunu sırf sendika kurmak için işten çıkarmak,  işte bu korklağın nedenidir.

Biraz sert oldu ama lafı dolandırmanın gereği yok. Olay budur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder