15 Eylül 2017 Cuma

Eren Enerji’de Atılan İşçiler Bir Kez Daha Şirket Kapısındaydı. İşimizi Geri Alacağız Sendikalı Çalışacağız.

Eren enerji’de sendikalı oldukları için işten atılan işçiler bir kez daha şirket kapısındaydı. Her Cuma saat 16:15 de şirket kapısı önünde buluşan işçiler haksız bir şekilde işten atılmalarını protesto ettiler. 


Yapılan açıklamaya destek veren Çatalağzı Çevre Koruma dernek Başkanı Aydemir AKBAŞ; eren şirketinin sadece işçilere zarar vermediğini yıllardır Zonguldak halkına da zehir soluttuğuna vurgu yaptı. 
Yapılan açıklamada ayrıca söz alan bölge insanı, eski enerji işçisi  Erdoğan TURAN ise Eren enerjinin haksız yere işçileri işten attığını çevre katliamı yaptığını bölgeye zarar verdiğini söyledi.


Son olarak söz alan Disk Enerji-Sen Genel sekteri Süleyman KESKİN ise Eren Enerji’de yaşanan hukuksuzluğu herkese anlatacağız ta ki adalet yerini bulana ve atılan işçiler tekrar iş başı yapana dek.Bizim kararlılığımızı sınamaya kalkanlar şunu iyi bilsinler ki karşılarında gücünü işçilerden alan bir sendika, sendikalarına güvenen Disk'li işçiler var.  Her Cuma burada olacağız. Burada olmak ile kalmayacağız madencilerin torunları olarak madenci anıtında Zonguldak halkı ile buluşacağız. İşten atılan işçiler ile İstanbul’da emek dostları ile  Eren Holding kapısında da olacağız ve sonunda biz kazanacağız. Bu işyerinden sendika üyesi olduğumuz için atıldık sendikalı olarak başımız dik tekrar iş başı yapacağız diyen keskin sözlerini dayanışmayı sürdüren kurum temsilcilerine teşekkür ederek bitirdi.

Zonguldak Valisine ve Çalışma Bakanlığına verilmek üzere imza kampanyası başlatan işçiler ilk masalarını da Eren enerji kapısına kurarak kampanyanın startını verdiler.
  

Yapılan açıklama İnadına Sendika İnadına Disk, Atılan İşçiler Geri Alınsın, Eren Şaşırma Sabrımızı Taşırma sloganları bir sonra ki hafta eren şirketi önünde buluşmak üzere son buldu.

.

14 Eylül 2017 Perşembe

Herkesin Payına Bir Şey Düşmüş Kalemine Sağlık Turgut GÜVEN


                                                                          

Eren Holding bir tekstil firması. 1997 de doğal gaz ve LPG ile çalışan çevrim santralleri ile enerji işine girmiş. 2007 de Zonguldak’ta, 1360 MW gücündeki, kömürle çalışan elektrik santrali inşaatına başlamış. Firmanın dün esmesi bile okunmazken bu gün ülkede 47.duruma gelmiş ve holding olmuş. Yani Enerji işinde iyi kazanmış. Ayrıca Eren Holding AKP iktidarı dönemlerinde kat kat büyümüş. Konumuz değil ancak bir hatırlatma yapmak isterim. Özellikle 1980 sonrası siyasi iktidarlar tarafından beslenip büyütülen türedi holdinglerin bir çoğu o iktidarla birlikte yok olup gitmişlerdir. Yeni gelen iktidar bu türedi zenginlerin yakasına yapışmış ve gereğini yapmıştır.

Örnek mi? Cem Uzan.

 Bu hatırlatmadan sonra gelelim Eren işçilerinin onurlu ve haklı mücadelesine. 

 Tüm insanlığın gözleri önünde Anayasal haklarını kullanan Eren işçileri işinden çıkarılıyor. Eren patronu yine insanlığın gözü önünde günlerdir Anayasal suç işliyor. Bu suçu devleti yöneten siyasi iktidar görmediği gibi yargı da görmüyor. Bu vurdumduymazlık bu ülkede adaletin olmadığını gösterdiği gibi işçilerin sahipsiz olduğunu da gösteriyor.

 2010 halk oylamasında “birden çok sendikaya üye olmanın önündeki engelleri kaldırıyoruz, dilediğiniz sendikaya üye olabilirsiniz” yalanını söyleyenler hala iktidarda. Nedense bu kıyımı görmüyorlar. Ancak Eren İşçileri kıyıma uğrarken hiç bir kişi “bana dokunmayan yılan bin yaşasın” anlayışı ile oturmamalı. Zonguldak’ta yaşayanlar olarak bu kıyıma kayıtsız kalamayız, kalmamalıyız. Eren patronu işçilerin demokratik haklarına resmen saldırdı, demokrasi olmadığında kimse evinde ekmeğini gönül rahatlığı ile yiyemez bu da bilinsin.

 O halde neler yapılmalı!

 Zonguldak’ta dünyanın en büyük eylemini gerçekleştirmiş TTK işçileri ve onun örgütlü sendikası GMİS var. GMİS yöneticileri; hemen burnunun dibinde gözünüzün önünde yaşanan bu olayı seyredemezsiniz. Her Cuma günü Eren Enerji önünde yapılacak eyleme Karadon Müessesesinde çalışan işçilerle destek olmak zorundasınız.

 Başkan Ahmet Demirci bu kıyımı seyredemezsin. Oradaki işçiler sizin sendikanın üyesi olmayabilir, ancak senin sınıfının üyeleri. Onlarla dayanışma içinde olmak senin sınıfsal görevin.

 GMİS tarihine bak, 90’lı yıllarda eylemlere ve grevlere yani hak arayışlarına nasıl sahip çıkmışız. 12 Eylül Faşizmin korkuları bitmeden Otomobil-İş tarafından NETAŞ’ta başlatılan 1980 sonrası ilk greve, İstanbul ve Kocaeli’de ki Paşabahçe işçilerinin grevlerine, Karabük’teki çelik işçisinin grevine, Çaycuma ve İzmit’te ki SEKA işçisine grevine, Adana’daki Harp-İş tarafından düzenlenen TSK işçilerinin eylemine nasıl destek olduğumuzu görürsün.

 GMİS Genel Başkanı koltuğunda oturmak duyarlılık ister. Cesaretli olmayı gerektirir yürek ister. Cuma Günü Eren Enerji önünde olmak zorundasınız. 

 CHP’nin Muslu, Çatalağzı, Kilimli, Merkez, Kozlu ilçe ve Zonguldak il örgütü üyeleriyle birlikte Eren Enerjide ki kıyıma sahip çıkmaya onlara destek olmaya devam etmelidir. Emeğin en yüce değer, CHP’nin emek ağırlıklı bir parti olduğu için, sadece yönetimlerden bir kaç kişi ile değil artık üyelerinizi de eyleme taşımalısınız.

 Çatalağzı ve Muslu Belediye Başkanları bu kıyıma daha ne kadar sessiz kalacaksınız. Anayasal hakkını kullanan işçilerin işten çıkarıldığını hala duymadınız mı? Bu işçiler sizlerin evlatları değil mi? Bu kadar mı insanlığınızı yitirdiniz.

 Eren Holdinğin kapısını beldelerinize hizmet için çalarken nasıl talepte bulunuyorsanız, bu kez de çıkarılan işçilerin işlerine iadesi ve örgütlenme haklarına saygı için talepte bulunun. İşçilerin istekleri sizin istediğiniz hizmetlerden çok daha az maliyetlidir bilesiniz.

 CHP Kimliği taşıyan her iki belediye başkanı yapılanları sessiz kalıp, görmezlikten gelme lüksünüz yok. İşten çıkarılan işçiler, işlerine geri dönene, örgütlenme haklarını kullanana dek başınızı yastığa koyup rahat uyuyamazsınız.

 Sosyal belediyeciliğin gereği olarak beldenizde nasıl insanlara yardım ediyorsanız, işten çıkarılan işçilere de aynı yardımı yapmak zorundasınız.

 Bu kıyıma sessiz kalıp göz yumduğunuzda bilesiniz ki ilk yerel seçimde bu işin faturası sizlere kesilecektir. Bu işin öncülüğünü Eren Enerji de çalışan diğer işçiler yapacaktır. O nedenle kendi geleceğiniz için bir şeyler yapın.

 Daha da önemli ve yapmanız gereken çok önemli bir iş var. Anayasal suç işleyen Eren Patronuna yaptırım uygulamak. Çevreyi ve insanları zehirlemekten tutunda binlerce suç var, yeter ki siz görevinizi yaparken yürekli olun. 

 Zonguldak Emniyet Müdürü Sayın Ahmet Metin Turanlı haklarını arayan işçilerin emniyetini sağlamak amacıyla kolluk güçlerini Eren Enerji önüne gönderiyor olup biteni videoya aldırıyorsunuz. İyi güzel bunlar göreviniz. Peki, Anayasal örgütlenmeyi engelleyip suç işleyen, yetmedi işten çıkaran Eren patronuna diyecek bir çift sözünü yok mu?

 Zonguldak Valisi Sayın Ahmet Çınar, şehrimize geldiğiniz günden bu güne “halkın içinde olmak gibi” özelliklerinizi göstermektesiniz. Bu şehrin geleneklerinden biri her geleni iyi karşılayıp yüceltir. Bu şehirde Saim Çotur gibi ismi unutulmayan valilerden biri olmak istiyorsanız işte size fırsat. Eren işçileri Anayasal haklarını kullanırken işten çıkarılma haksızlığına uğradı. İşten çıkarılan işçiler de Zonguldak yaşayanı ve halkın bir parçası. Bu kıyıma sessiz kalamazsınız. Sizlerinde yapması gereken bir şeyler olmalı.

 Ve bu şehrin duyarlı insanları, benim arkadaşlarım. TTK’da çalışırken Zonguldak grevini örgütleyip tarihe ülkenin en büyük eylemi olarak yazdıran işçilerin hala bu şehirde yaşayanları. Emeklisiniz benim gibi ancak bu sınıfın insanlarısınız hala. Eren işçilerinin Cuma günü yapacakları eyleme gelin ve tecrübelerinizi onlarla paylaşın. Biraz da nostalji yaparız hani..!

12 Eylül 2017 Salı

Direnenler Kazanır


Eren Enerji işçileri mücadeleye devam ediyor. İki haftadır eren kapısında olan işçiler bu Cuma'da aynı yerde olacak ayrıca Atılan İşçiler Geri Alınsın demek içinde basın açıklamasında yapılacak olan imza kampanyasının startı da verilecek. Tüm dostlarımızı dayanışmaya, ekmek kavgamızı büyütmeye çağırıyoruz.